02.01.2010
Paleontoloji Çalışma Grubu 11. Dönem Yönetim Kurulu
2.Toplantı Tutanağı
Değerli Paleontoloji Çalışma Grubu Üyeleri,
Bildiğiniz gibi, yeni yönetim kurulu ilk toplantısını 09.11.2009 tarihinde, MTA Genel Müdürlüğü - Jeoloji Etütleri Dairesi Toplantı Salonunda gerçekleştirmiş ve toplantıda (sizlere daha önce tutanakla da bildirdiğimiz gibi) çeşitli konular hakkında görüş birliğine varılmıştı.
Paleontoloji Çalışma Grubu ikinci toplantısını 25.Aralık.2009 tarihinde, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirmiştir. Toplantıda bir önceki toplantıda alınan kararlar doğrultusunda yapılan çalışmaların genel bir değerlendirmesi yapılmış ve ulaşılan sonuçlar ortaya konulmuştur. Yine bir önceki toplantıda bahsi geçen konular hakkında bilgi alışverişinde bulunularak yeni ilave kararlar alınmıştır.
İlk toplantıda alınan kararlara ilişkin değerlendirmeler:
1.Çalışma grubuna ait fossilankara@yahoogroubs.com isimli e-mail grubuna ait üye listesi ve üyelik bilgileri güncellenmiştir. Gruba üye olmayan ilgili kişilere davet ve bilgilendirme yoluyla ulaşılmakta ve bu bağlamda çalışmalara devam edilmektedir. Grubumuza 10’a yakın yeni üye katılmıştır. Üyelerimizin isim listesi ve e-mail adresleri blog sayfamızda yayınlanacaktır.
2. Paleontoloji Çalışma Grubuna ait bir “blog sayfası oluşturma” önerisi kapsamında ilk adım atılmış ve grubumuza ait bir blog sayfası oluşturulmuştur. Blog sayfası 16.10.2009 tarihinde açılmıştır. Sizlerin ilgisi, desteği ve katkıları ile daha da gelişecek olduğuna inandığımız “blog” ile üyelerimizin bilgilerinin paylaşımı daha kolay ve ulaşılabilir bir hale gelecektir. Bloğumuzda yayınlanmasını istediğiniz bilgi, doküman, fotoğraf, yeni çalışmalar, paylaşımlar ve çeşitli duyurular (kongre, seminer, konferans, kurs, vb.) ile düşünce ve önerilerinizi yesimislamoglu@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Adrese gönderdiğiniz dökümanlar, blogumuzda yayınlanacaktır.
Blog adresi; http://paleontolojicalismagrubu.blogspot.com olarak belirlenmiştir.
3. Paleontoloji Çalışma Grubunun düzenleyeceği 11. Çalıştayda genç araştırmacıların sunum yapmaları ve toplantıya katılmaları için gerekli teşvik ve desteğin sağlanması ile ilgili girişimlerde bulunulmaktadır.
İkinci toplantı kararları (25.12.2009):
1. İlk toplantıda, ara dönemlerde, öğrenci (lisans/y. lisans/ doktora) ya da araştırmacı pozisyonundaki kişilere PÇG seminer/kurs/konferansların (gereksinim duyan üniversitelerin/kurumların talepleri ve ilgi duydukları konular doğrultusunda) verilmesinin, bilgi paylaşımı ve eğitim için odukça yararlı olacağı kanaatine varılmıştı. Bu bağlamda, 25.12.2009 tarihinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümünde “Paleontoloji Çalışma Grubu – Seminerler Dizisi”nin ilki başlatılmıştır. Jeoloji Mühendisliği bölümünün organizasyonu ve JMO Sivas şubesinin katkılarıyla gerçekleştirilen seminer kapsamında dört konuşma yapılmıştır:
- Prof. Dr. Sefer ÖRÇEN (Van YüzüncüYıl üniv.): Milyar Yılda Devr-i Alem
- Dr. Yeşim İSLAMOĞLU (MTA): Doğa Tarihi Müzeciliğinin tarihsel gelişimi ve doğa bilimleri için önemi: Avrupa’daki müzelerden örnekler
- Dr. Hayrettin SANCAY (TPAO): Palinoloji, petrol aramacılığında kullanımı ve paleoiklimsel uygulamaları
- Selen ÖZCE (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi): Alglerin Dünyası
Konuşmaların özetleri blog sayfamızda yayınlanacaktır. Seminerler dizisine önümüzdeki günlerde farklı illerde de devam edilecektir. Planlanan seminerlere ilişkin ön duyuru ve bilgilendirme önümüzdeki günlerde sizlere ulaştırılacaktır. Seminerler dizisi kapsamında konuşma yaparak katkı koymak isteyen üyelerimizin planladıkları konuşmalarını ve önerilerini bize şimdiden iletmelerini (bir düzenleme yapabilmek ve programa koymak açısından) rica ederiz. Tarihler, yer ve zamanlama konuşma konularını gönderen üyelerimizle daha sonra görüşülecektir (Not: Şehirdışı katılımlarda, gidilen ortamların mevcut olanaklarından yararlanmanın dışında, konuşmacılar için PÇG’nin herhangi bir ödeneği ne yazık ki bulunmamaktadır).
2. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de düzenlenecek olan 2 önemli kongre için ilgili kişilerle diyalog kurulmuş (“Kretase kongresi ODTÜ- Ankara” için Doç Dr. İsmail Yılmaz ve “2013 Neojen kongresi-İstanbul” için Prof. Dr. Namık Çağatay) ve PÇG olarak üstelenebileceğimiz görev paylaşımı hakkında önümüzdeki günlerde bilgilendirileceğimiz şeklinde olumlu yanıtlar alınmıştır. Bu konuyla ilgili yazışmaları blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.
3. Bir önceki toplantıda JMO’nun önerisi doğrultusunda, JMO’nun web sayfasının evrimle ilgili çalışma ve düşüncelerle desteklenmesi ve ilköğretim çocuklarına yönelik Yerkürenin oluşumunu ve evrimini (yaşamın evrimi dahil) anlatan bir kitabın oluşturulması konuları gündeme getirilmiş ve olumlu bulunularak, bu konuyla ilgili çalışmaların başlatılacağı söylenmişti. Bu konuda ön çalışma yapılması için hazırlıklar başlatılmıştır. Ön çalışmanın sonuçları önümüzdeki günlerde duyurulacak ve üyelerimizin aktif katılımları sağlanacaktır.
Bu karara ilave olarak, çocuklara yönelik yeni bir blog sayfası oluşturulmasına karar verilmiştir. “Fosil - Çocuk” olarak isimlendirilen olan bu blog sayfasına ilişkin adres bilgisi size tekrar duyurulacaktır. Doğa ve Doğa Tarihi eğitiminde görsel, işitsel ve eğitime yönelik malzemeleri bilgisayar yoluyla herhangi bir yer ve zamanda hızlı bir şekilde ulaştırabilmenin en önemli araçlarından biri olduğu düşüncesinden yola çıkıldığında, okul öncesi – ilkokul eğitimi alan çocuklarımızı hedefleyen (denetimli ve doğru bilgileri içeren) böyle bir blog sayfasının geliştirilmesine yönelik olarak, eğer varsa, lütfen her çeşit katkı, öneri veya ürettiğiniz ve paylaşmayı istediğiniz herhangi bir çalışmayı (bilgi, fotoğraf, görüntü, ses, video, eğitim gereçleri, yap-boz, fosilli bulmaca, çizim, karikatür vb.) sizlerden ivedilikle beklemekteyiz.
4. Bir sonraki çalıştayın yapılacağı yer konusunda gelen görüşler değerlendirilmiş ve Güneydoğu Anadolu’daki bir ilde yapılması kararına varılmıştır. Bu konuda, öne çıkan illerden Adıyaman konusunda görüşme yapılmış, fakat çalıştayın düzenleneceği tarihe yakın tarihlerde başka biri toplantıyla (ATAG) çakışması nedeniyle, bu düşünceden vazgeçilmiştir. Bir sonraki seçenek olarak “Urfa” önerisi gündeme alınmış olup, bu konu hakkında ön çalışmanın yapılmasının uygun olacağı görüşüne varılmıştır.
5. Yeni öneriler kapsamında, zaman zaman ilginç konuların, yeni yöntemlerin ya da yeni bulguların gündeme getirildiği röportajlar dizisi başlatılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda ilk röportaj, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Nazire ÖZGEN ERDEM ile yapılmıştır. Kendisiyle yaptığımız söyleşiyi blog sayfamızda yayınlayacağız.
6. Üyelerimizin birbirlerinin çalışmalarından daha hızlı bir şekilde haberdar olmaları, birbirlerinin yapmış oldukları çalışma konularını tanımaları ve ulaşamadıkları makaleleri birbirlerinden temin etmeleri amacıyla, makalelerinin isimlerinin blog sayfamızda yayınlanması kararı verilmiştir. Üyelerimizden bizlere makale bilgilerini göndermelerini rica ediyoruz (değinilen belgeler ya da kaynakça formatında olabilir).
7. Son yıllarda, Jeolojik Miras alanlarının sahip oldukları alan büyüklükleri ve nadirlikleri dikkate alındığında; “Jeopark”,“Jeosit” ve “Jeotop” kavramları ile tanımlanan “Doğal Anıt Niteliğindeki Jeolojik Oluşumlar”ın ve “Paleontolojik değerlerin” korunması konusunda çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Gelecek kuşakların bilimsel çalışmaları için büyük önem taşıyan “Jeolojik Miras alanları”nın belirlenmesi ve bunların ulusal yasal düzenlemelerle koruma altına alınması oldukça önemlidir. Ülkemizin Jeolojik Miras alanında sahip olduğu zenginliklerin belirlenip, tanımlanması, ulusal kaynak potansiyelimizin ortaya çıkarılması, bazı pilot alanların koruma-kullanma dengesi çerçevesinde, “jeoturizm” faaliyetlerine kazandırılması, “Jeolojik Miras Alanları Ulusal Envanterinin belirlenmesi” ve “Jeolojik Miras Ulusal Veri Bankası”nda kayıt altına alınması gibi amaçlarla MTA Genel Müdürlüğü, Doğa ve Çevre Derneği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün de ortaklaşa katkıları ile “ Türkiye Jeolojik Miras Ulusal Envanteri Protokolü (TÜJEMAP)” imzalanmıştır.
Bu çalışmalarının, ülke çapında yaygınlaştırılması, uluslar arası statülere paralel koruma uygulamalarının yasal ve kurumsal alt yapısının olgunlaştırılması, “doğa koruma bilinci”nin yaygınlaştırılması ve jeolojik/paleontolojik mirasımızın yok olma tehlikesinin önlenmesinin oldukça önemli olduğu açıkça ortadadır. “Paleontolojik Çalışma Grubu Yönetim Kurulu” olarak, Paleontolojik ve Jeolojik öneme sahip önemli doğal alanlar/jeositler konusunda siz üyelerimizin de katkı ve önerilerinin olabileceğini düşünmekteyiz. Bu bağlamda, üyelerimizin http://www.mta.gov.tr/v1.0/daire_baskanliklari/jeolojik_miras/ adresini ziyaret ederek ilgili bilgilere ve formlara ulaşabileceklerini, ayrıca her çeşit, soru, düşünce ve önerilerini ilgili koordinatörlüğe (Gonca Gürler: gurlerster@gmail.com ve Dr. Gonca Nalcıoğlu: eroglug@yahoo.com; gnalcioglu@mta.gov.tr; iletebileceklerini duyurmak istiyoruz.
8.Blogumuzda “fosilart” isimli bir bölüm oluşturulacaktır. Bu bölümle ilgili bilgileri blog sayfamızdan takip edebilirsiniz (http://paleontolojicalismagrubu.blogspot.com).
Dr. Yeşim İslamoğlu
PÇG Yönetim Kurulu Sekreteri
Katılımcılar:
Başkan: Prof. Dr. Sefer Örçen (Van Yüz. Yıl Üniv.)
2. Başkan: Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem (Sivas Cumhuriyet Üniv.)
Sekreterya: Dr. Yeşim İslamoğlu (MTA)
Üye: Dr. Hayrettin Sancay (TPAO)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder