21.01.2010
Paleontoloji Çalışma Grubu 11. Dönem Yönetim Kurulu
3.Toplantı Tutanağı
Değerli Paleontoloji Çalışma Grubu Üyeleri,
Paleontoloji Çalışma Grubu üçüncü toplantısı 21.Ocak.2010 tarihinde, TPAO-Araştırma Merkezi - İsmet Sezgin Toplantı Salonunda (Ankara) gerçekleştirilmiştir.
Toplantıda, bir önceki toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda yapılan çalışmaların genel bir değerlendirmesi yapılmış ve ulaşılan sonuçlar ortaya konulmuştur. Yine önceki toplantılarda bahsi geçen konular hakkında bilgi alışverişinde bulunularak yeni ilave kararlar alınmıştır.
Alınan kararlara ilişkin değerlendirmeler:
1.Çalışma grubuna ait fossilankara@yahoogroubs.com isimli e-mail grubuna ait üye listesi ve üyelik bilgileri güncellenmiştir. Gruba üye olmayan ilgili kişilere davet ve bilgilendirme yoluyla ulaşılmakta ve bu bağlamda çalışmalara devam edilmektedir. Üyelerimizin isim listesi ve e-mail adresleri blog sayfamızda yayınlanacaktır.
2. Paleontoloji Çalışma Grubuna ait oluşturulan blog sayfası bilgileri yayınlamaya devam etmektedir. Sizlerin ilgisi, desteği ve katkıları ile daha da gelişecek olduğuna inandığımız “blog” sayfamı bilgilere daha kolay ulaşılabilecektir. Bloğumuzda yayınlanmasını istediğiniz bilgi, doküman, fotoğraf, yeni çalışmalar, paylaşımlar ve çeşitli duyurular (kongre, seminer, konferans, sempozyum, kurs, vb.) ile düşünce ve önerilerinizi yesimislamoglu@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Adrese gönderdiğiniz dökümanlar, blogumuzda yayınlanacaktır.
Blog adresi; http://paleontolojicalismagrubu.blogspot.com olarak belirlenmiştir.
3. Paleontoloji Çalışma Grubunun düzenleyeceği 11. Çalıştayda genç araştırmacıların sunum yapmaları ve toplantıya katılmaları için gerekli teşvik ve desteğin sağlanması ile ilgili girişimlerde bulunulmaktadır. Bu kapsamda ilgili bölümlerle irtibat kurularak, özellikle lisansüstü öğrencilerin katılımlarının teşvik edilmesi ve gerekli desteğin verilmesi konuları vurgulanacaktır. Paleontoloji mesleğinin gelişmesi, sahip çıkılması ve meslek içi olduğu kadar, mesleklerarası iletişimin ve işbirliğinin daha sağlam olabilmesi için, bu toplantılara katılımın önemi vurgulanacaktır.
4. İlk toplantılarda, ara dönemlerde, öğrenci (lisans/y. lisans/ doktora) ya da araştırmacı pozisyonundaki kişilere PÇG seminer/kurs/konferansların (gereksinim duyan üniversitelerin/kurumların talepleri ve ilgi duydukları konular doğrultusunda) verilmesinin, bilgi paylaşımı ve eğitim için odukça yararlı olacağı kanaatine varılmıştı. Bu bağlamda, 25.12.2009 tarihinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümünde “Paleontoloji Çalışma Grubu – Seminerler Dizisi”nin ilki başlatılmış ve seminer kapsamında dört konuşma yapılmıştı.
Bu seminerler dizisinin devamı olarak Kütahya’da bir seminer ve çevresinde bir arazi gezisini içeren “konulu bir toplantının” düzenlenmesi kararı alınmıştır. Bu kapsamda bölge çevresindeki kömürlü istifler ve palinolojik açıdan önemleri ele alınacaktır. Sunum ile katkı koymak, öneri getirmek ve katılmak isteyen üyelerimize şimdiden duyururuz.
Yine bu kapsamda, belirli özel konularda (bir ya da birkaç günlük) kursların düzenlenmesi üzerine konuşulmuştur. Bu kapsamda, ilk olarak algler konusunda bir kurs vermesi talebiyle degerli hocamız Prof. Dr. Tuncer Güvenç ile iletişime geçilmiştir. İlgili duyurular, daha sonra yapılacaktır.
Seminerlerin özetleri blog sayfamızda yayınlanacaktır.
Seminerler dizisi kapsamında konuşma yaparak katkı koymak isteyen üyelerimizin planladıkları konuşmalarını ve önerilerini bize şimdiden iletmelerini (bir düzenleme yapabilmek ve programa koymak açısından) rica ederiz. Tarihler, yer ve zamanlama konuşma konularını gönderen üyelerimizle daha sonra görüşülecektir (Not: Şehirdışı katılımlarda, gidilen ortamların mevcut olanaklarından yararlanmanın dışında, konuşmacılar için PÇG’nin herhangi bir ödeneği ne yazık ki bulunmamaktadır).
5. Önceki toplantılarda JMO’nun önerisi doğrultusunda, JMO’nun web sayfasının evrimle ilgili çalışma ve düşüncelerle desteklenmesi ve ilköğretim çocuklarına yönelik Yerkürenin oluşumunu ve evrimini (yaşamın evrimi dahil) anlatan bir kitabın oluşturulması konuları gündeme getirilmiş ve olumlu bulunularak, bu konuyla ilgili çalışmaların başlatılacağı söylenmişti.
Bu konuda ön çalışma yapılması için hazırlıklar başlatılmıştır. İki çeşit kitap hazırlanması planlanmıştır. İlki görsel sunumun ön planda olduğu, küçük çocukların anlayabileceği ve ilgi duyacağı bir dille yazılmış, ülkemizden de örneklerin verildiği ve yaşamın evrimini ön planda tutan bir “Doğa Tarihi – evrim kitabı”. Diğeri, erişkin yaşlardaki okuyucu kitlesini hedefleyen, paleontoloji, biyoloji ve antropoloji konularını evrimsel bir akış ile ele alan, yaşamın evrimine önemli örnekler sunan, ülkemizden de örnekler veren bir “Doğa Tarihi – evrim kitabı”. Önümüzdeki günlerde, ilgili ve gönüllü üyelerimizin aktif katılımları ile kitap hazırlama komisyon / çalışma grupları oluşturulacaktır. Oluşturulan kitaplar, hakem denetiminden sonra, JMO (Jeoloji Mühendisleri Odası) tarafından basılacaktır.
6. PÇG yönetim kurulunun ikinci toplantısında, çocuklara yönelik yeni bir blog sayfasının oluşturulmasına karar verilmişti. “Fosil - Çocuk” olarak isimlendirilen olan bu blog sayfası oluşturulmuştur. Adres bilgisi şöyledir: http://fosilcocuk.blogspot.com/
Sayfanın orijinal logosu Yrd. Doç Dr. Ali Murat Kılıç (Balıkesi Üniv.) tarafından hazırlanmaktadır.
Bu sayfaya çocuklara yönelik eğitici ve eğlendirici bilgiler, animasyonlar ve boyamalar gibi (orijinal olan ama referans kullanmak kaydıyla alıntı da olabilecek) çeşitli aktiviteler ve dökümanlar koymayı amaçlıyoruz.
Doğa ve Doğa Tarihi eğitiminde görsel, işitsel ve eğitime yönelik malzemeleri bilgisayar yoluyla herhangi bir yer ve zamanda hızlı bir şekilde ulaştırabilmenin en önemli araçlarından biri olduğu düşüncesinden yola çıkıldığında, okul öncesi – ilkokul eğitimi alan çocuklarımızı hedefleyen (denetimli ve doğru bilgileri içeren) böyle bir blog sayfasının geliştirilmesine yönelik olarak, eğer varsa, lütfen her çeşit katkı, öneri veya ürettiğiniz ve paylaşmayı istediğiniz herhangi bir çalışmayı (orijinal olabilen, ama referans kullanmak kaydıyla alıntı da olabilecek bilgi, fotoğraf, görüntü, ses, video, eğitim gereçleri, yap-boz, fosilli bulmaca, çizim, karikatür vb.) sizlerden beklemekteyiz.
7. Önceki toplantılarda bir sonraki çalıştayın yapılacağı yer konusunda gelen görüşler değerlendirilmiş ve Güneydoğu Anadolu’daki bir ilde yapılması kararına varılmıştı.
Bu konuda, “Urfa önerisi” gündeme alınmış olup, gerekli ön çalışmalar yapılmaktadır.
8. Yine önceki toplantlarda, zaman zaman ilginç konuların, yeni yöntemlerin ya da yeni bulguların gündeme getirildiği röportajlar dizisi başlatılmasına karar verilmişti. Bu kapsamda ilk söyleşi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Nazire ÖZGEN ERDEM ile yapılmıştır. Kendisiyle yaptığımız söyleşiyi blog sayfamızda izleyebilirsiniz.
Kişileri ve çalışmalarını tanıtan söyleşiler dizisine önümüzdeki günlerde de devam edeceğiz.
9. Üyelerimizin birbirlerinin çalışmalarından daha hızlı bir şekilde haberdar olmaları, birbirlerinin yapmış oldukları çalışma konularını tanımaları ve ulaşamadıkları makaleleri birbirlerinden temin etmeleri amacıyla, makalelerinin isimlerinin blog sayfamızda yayınlanması kararı verilmişti. Üyelerimizden bizlere makale bilgilerini göndermelerini ve bu konudaki düşünce ve önerilerini bekliyoruz (değinilen belgeler ya da kaynakça formatında olabilir).
10. Önümüzdeki 11. çalıştayda, herkesi ilgilendirebilecek kapsamda, uluslarası katılımlı çağrılı konuşmaların yapılması üzerine bir karara varılmış ve bu konuda gerekli girişimler başlatılmıştır.
11. Yine mesleğimizi ve mesleki alanda faaliyetlerimizi (arazi ve laboratuar çalışmaları, yeni bulgular vb.) gibi çeşitli tanıtıcı belgesellerin yayınlanmasının önemi üzerinde durulmuş ve ilgili belgesel kanallarla iletişim kurmak üzere gerekli girişimlerin yapılması kararı alınmıştır.
Dr. Yeşim İslamoğlu
PÇG Yönetim Kurulu Sekreteri
Katılımcılar:
Yönetim Kurulu:
Başkan: Prof. Dr. Sefer Örçen (Van Yüz. Yıl Üniv.)
2. Başkan: Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem (Sivas Cumhuriyet Üniv.)
Sekreterya: Dr. Yeşim İslamoğlu (MTA)
Ayşe Güzel (TPAO)
Ş.Sinan Demirer (MTA)
Misafir Katılımcılar:
Dr. Gonca Nalcıoğlu (MTA)
Nihal Akça (TPAO)
Nihat Bozdoğan (TPAO)
Mustafa Baykal (TPAO)
Hakkımda
- PÇG (Paleontoloji Çalışma Grubu)
- Doğa Bilimleri ile uğraşan ve ilgi duyan herkesin bilimsel ve sosyal paylaşım sitesidir
16.02.2010
7.02.2010
Fosil-Ankara Grubu Üyelerinin e-mail adresleri
pearl_nese2001@yahoo.com
Fosil-Ankara mail grubunda olan üyelerimizin e-mail adreslerini, daha rahat iletişim sağlayabilmeniz amacı ile sizlere sunuyoruz. Liste ile ilgili düzeltme ve katkılarınız için yesimislamoglu@yahoo.com adresine e-mail atabilirsiniz.
Saygılarımla.
Şükrü Sinan Demirer.
Fosil-Ankara mail grubunda olan üyelerimizin e-mail adreslerini, daha rahat iletişim sağlayabilmeniz amacı ile sizlere sunuyoruz. Liste ile ilgili düzeltme ve katkılarınız için yesimislamoglu@yahoo.com adresine e-mail atabilirsiniz.
Saygılarımla.
Şükrü Sinan Demirer.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)